• sob.. lis 23rd, 2024

Budowa masy mięśniowej może przysparzać problemów zwłaszcza bardzo szczupłym mężczyznom, którzy szybką przemianę materii odziedziczyli w genach. Osoby takie, pomimo dużej ilości przyjmowanego pokarmu nie mogą poszczycić się dobrze zbudowaną sylwetką. Warto w takim przypadku odwiedzić lekarza, aby upewnić się, że szczupła sylwetka to wynik genów, a nie na przykład jakiejś infekcji pasożytniczej toczącej się w przewodzie pokarmowym. Aby zwiększyć masę mięśniową organizmu należy na nowo skomponować dietę – w posiłkach regularnie spożywanych co około trzy godziny powinno dominować białko. Oprócz dobrego jadłospisu warto zainwestować również w karnet na siłownię – masa mięśniowa najlepiej rośnie podczas intensywnych treningów na siłowni ze sztangą. Osoby początkujące nie powinny jednak przesadzać na początek ani z intensywnością treningów ani z ich ilością. Na początek wystarczą dwa lub trzy treningi w ciągu tygodnia – od ich ilości ważniejsza jest regularność i precyzja wykonywanych ćwiczeń.
Skrót BMI oznacza wskaźnik masy ciała. Jest to wartość obliczana przy pomocy działania matematycznego, w którym masa całego ciała wyrażona w kilogramach dzielona jest przez wzrost danej osoby wyrażony w metrach, podniesiony do kwadratu. Wynik tego działania interpretowany jest przy pomocy specjalnie ułożonej skali, na której w zależności od otrzymanej wartości można sprawdzić czy ma się prawidłową masę ciała czy może cierpi się na niedowagę lub nadwagę. Prawidłowa masa ciała notowana jest wówczas, gdy otrzymana w wyniku wykonanego działania wartość mieści się w przedziale pomiędzy 18, 5 a 24, 9 Jeżeli liczba jest mniejsza od podanych wartości oznacza to niedowagę. Z kolei liczby powyżej 25 oznaczają nadwagę. Otyłość zaczyna się od wartości BMI powyżej 30, z kolei BMI przekraczające 40 oznacza skrajny stopień otyłości, tak zwaną otyłość chorobową. Warto znać swoje BMI aby w zależności jego wartości w sposób optymalny opracowywać plan odżywiania – w celu utrzymania obecnej wagi najlepiej jest przyjmować ilość kalorii wynikającą z dziennego zapotrzebowania organizmu.