Wiele osób obawia się, że dieta bogata w treściowe składniki, np. białko, węglowodany, choć przyspieszy wzrost masy mięśniowej, to jednocześnie będzie też skutkować wzrostem masy tłuszczowej. Dlatego dieta sportowca musi być pod tym kątem odpowiednio skomponowana. Trzeba wybierać takie źródła wartościowych z tego punktu widzenia białek, które nie będą jednocześnie skutkowały tyciem. Dlatego należy wzbogacić swoją dietę w:
chude mięso, najlepiej białe – drób,
nabiał – lecz nie pełnotłusty i nie zupełnie odtłuszczony,
warzywa strączkowe.
To są doskonałe źródła białka, które będzie świetnie przyswajane, trzeba bowiem pamiętać, że nie ze wszystkich pokarmów organizm dobrze przyjmuje białko i w pełni je wykorzystuje do budowy masy mięśniowej. Dobrze jest więc wprowadzić do swojej diety nieco zapominany napój – jest nim serwatka. Ona zawiera to najwartościowsze z punktu widzenia budowania i regeneracji oraz wzmacniania mięśni białko, które organizm wykorzystuje w doskonałym stopniu. Można wybrać też odżywki z tym składnikiem.